Całka
Olek: Oblicz calke:
Pomoże ktoś? nie mam pomyslu
4 gru 20:11
Krzysiek: ja to bym rozbił na ułamki proste:
x4 +1=(x2 +1)2 −2x2=(x2 +1−√2x)(x2 +1+√2x)
4 gru 20:16
Olek: Dzieki, dalej juz dam rade.
Z calkami mam jeszcze takie:
Ktora liczba jest wieksza:
∫
01e
−xdx czy ∫
01e
−x2dx
Nie wiem jak to ruszyc
4 gru 20:33
Olek: Albo taka calka:
∫
√1+e2xdx
Probowalem podstawiac i doszedlem do calki:
| | √1+t | |
∫ |
| dt ale ta tez nie wiem za bardzo jak  |
| | 2t | |
4 gru 20:51
Mila: x∊(0;1)
f(x)=e
−x >0 dla x∊R
g(x)=e
−x2>0 dla każdego x∊R
Przypuszczam, że dla x∊(0;1) wykres g(x) leży nad wykresem funkcji f(x).⇔
e
−x<e
−x2⇔
x
2−x<0⇔x(x−1)<0 ⇔x∊(0,1) zgodne z założeniem
wniosek:
0∫
1e
−xdx<
0∫
1e
−x2dx
5 gru 15:17