Proszę o pomoc
mixek: wyprowadz i udowodnij wzór na iloczyn n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego
In=a1n*qn(n−1)2
Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak się do tego zabrać. Nauczyciel mówił, że najlepiej
dowodzić to indukcyjnie.
4 gru 20:06
think: a
1*a
2*...*a
n = a
1*a
1q*a
1q
2*...*a
1q
n − 1
od a
1 do a
n jest n elementów więc jest a
1n
natomiast q
1*q
2*...q
n − 1 ma z kolei n−1 elementów z własności potęg a
b*a
c = a
b+c
| | 1 + n − 1 | |
zatem suma 1 + 2 + ... + (n −1) = |
| *(n − 1) a to już ze wzoru na sumę ciągu |
| | 2 | |
arytmetycznego, więc otrzymujemy
a
1n*q
n(n − 1)2
4 gru 20:15
think: ale indukcyjnie, skleroza nie boli nie pamiętam jak to szło
4 gru 20:15
mixek: spr dla n=1
założenie indukcyjne dla n
teza indukcyjna dla n+1
dowód tezy
czyli od L przez założenie indukcyjne do P
4 gru 20:40