matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim x 3 ln x-2 x-3
kop:
Obliczyć:
ln(x−2)
lim
x
→3 (2+
)=?
x−3
4 gru 19:57
Tho (reguła l' Hospital):
lim
x→3
(2+
ln(x−2)
x−3
)=lim
x→3
2+lim
x→3
ln(x−2)
x−3
= 2+lim
x→3
1
x−2
=2+1=3
5 gru 17:59
kristii:
ln(x−2)
lim
x
→
3
(x−3)
3 lut 21:13