matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Asymptota ukośna
Krzysiek:
Korzystając z algorytmu dzielenia wielomianów wyznaczyć (jeśli istnieją) asymptoty ukośne funkcji: a)
1
f(x)=
2+x
f(x)
x
a=lim
x→
∞
=
=1
x
x+2
−x
2
−2x+1
b=lim
x→
∞
(f(x)−ax)=(
)=−
∞
x+2
I co teraz? A może się gdzieś pomyliłem?
4 gru 19:45
krystek:
1
b=lim (
−x)
2+x
4 gru 19:47
Aga1.:
f(x)
1
1
1
1
=f(x)*
=
*
=
→0, gdy x→
∞
x
x
2+x
x
x
2
+2x
4 gru 19:49
Krzysiek:
Czaję. Dzięki
4 gru 19:56
Krzysiek:
A gdy a wyjdzie
∞
(−
∞
) to nie ma asymptot ukośnych?
4 gru 20:02
krystek:
Nie ma!
4 gru 20:06
Krzysiek:
4 gru 20:21