granica ciągu
kasia: czy ktoś mi pomoże? nie wiem jak obliczyć taką granicę ciągu danego wzorem:
| | 3 | |
Wydaje mi się, że sin |
| jest zbieżny do 0, a n√1+n2 do 1. Ale co z tym n? |
| | n | |
Nieskończoność *1*0 ile to jest?
4 gru 19:40
think: cokolwiek *0 = 0
4 gru 19:44
Krzysiek: tylko, że tu mamy symbol nieoznaczony:
∞*0 i to nie jest zero( nie musi być)
| | sint | |
skorzystaj z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
4 gru 19:45
kasia: Ale gdzieś przeczytałam, że nieskończoność*0 jest 0 wtedy gdy ten pierwszy ciąg jest
ograniczony. a tak jest cięzko określić. Wiec może ktoś zna jak takie rzeczy należy
rozwiązywać
4 gru 19:47
kasia: to jest ciąg nie funkcja i liczę granice w nieskończoności
4 gru 19:49
Krzysiek: a czy 3/n nie zmierza do zera?
| | sin(1/n) | |
to może inaczej: |
| →1 dla n→∞ |
| | 1/n | |
4 gru 19:50
kasia: ja to trochę inaczej rozumiem 3/n w nieskończoności zbiega do 0 a sin 0=0
4 gru 19:54
Krzysiek: no ok. sin0=0
| | sin(1/n) | | 0 | |
ale tak jak napisałem wyżej: |
| → |
| i to nie jest zero. |
| | 1/n | | 0 | |
4 gru 19:57
kasia: | | sin3/n | |
czyli n√1+n2* |
| *3 więc granica 3. o to chodzi? |
| | 3/n | |
4 gru 20:04
Krzysiek: tak
4 gru 20:06
kasia: wielkie dzięki
4 gru 20:07