SPRAWDZENIE
Kaasiaa Studentkaa: Czy mógłby ktoś mi sprawdzić to zadanie z pochodnych ?
y = 3x5 − 1/2 x2 + x + 1x
y' = 15x4 − x + 1 − 1/x2
4 gru 19:40
kasia: jest ok.
4 gru 19:41
think: 
dobrze
4 gru 19:41
krystek: ok
4 gru 19:41
Eta:
D: x≠0
ok
4 gru 19:41
Kaasiaa Studentkaa: a czemu dziedzinę trzeba wyznaczać ?
4 gru 19:43
krystek: Tak jak do funkcji , tak i dla pochodnych NALEŻY wyznaczać
4 gru 19:44
kasia: masz ułamek 1/x. w mianowniku nie może być zera
4 gru 19:45
Kaasiaa Studentkaa: a jak ją wyznaczamy w pochodnych ?
4 gru 19:48
kasia: masz ułamek 1/x2 więc x2 nie może być 0
4 gru 19:50
Kaasiaa Studentkaa: rzeczywiście
4 gru 19:52
Kaasiaa Studentkaa: a jak będzie wyglądała pochodna z 1/√x
4 gru 19:55
Kaasiaa Studentkaa: 
?
4 gru 19:56
krystek: najlepiej (x−12)'
4 gru 19:58
Aga1.: | | 1 | | 1 | | −1 | |
( |
| )'=( |
| )'=(x−1/2)'= |
| x−1/2−1= |
| | √x | | x1/2 | | 2 | |
4 gru 19:59
krystek: (xn)'=n*xn−1
4 gru 19:59