trygonometria
Mati_gg9225535:
rozwiąż równanie:
tg
2x = 1
tgx = 1 v tg = −1
| | π | | π | |
x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ ; k∊C |
| | 4 | | 4 | |
w odpowiedziach mam tylko pierwszą (podkreśloną) opcję, dlaczego druga odpada? a może to błąd
odpowiedzi?
4 gru 19:34
4 gru 19:37
Mati_gg9225535: nie rozumiem teraz, o co dokładniej Ci chodzi ?
4 gru 19:38
Mati_gg9225535: a juz rozumiem

faktycznie

a ja sie tu stresuje czemu mi nie wychodzi...
4 gru 19:40
krystek: masz jedną odpowiedź
4 gru 19:40
Mati_gg9225535: Wieeeelkie dzięki!
4 gru 19:41
Mati_gg9225535: tak tak już pojąłem
4 gru 19:41
krystek: ok
4 gru 19:42
Mati_gg9225535: a takie cos jak zacząć ?
sin2x + cosx = 0 D=R
2sinxcosx + cosx=0
cosx(2sinx + 1)=0 i co dalej ?
4 gru 19:59
krystek: cosx=0 lub 2sinx+1=0
4 gru 20:00
Eta:
| | 1 | |
cosx=0 v sinx= − |
| nie osłabiaj mnie  |
| | 2 | |
4 gru 20:01
krystek: I tak myslę ,,czy Mati=Matigg
4 gru 20:03
Mati_gg9225535: jejciu

juz chyba mi mózg sie przegrzał

wybaczcie to pytanie
4 gru 20:04
Eta:
Zjedz
4 gru 20:05
Mati_gg9225535: 
musze ? pewnie nasączone trutka na głupców : (
4 gru 20:07
Mati_gg9225535: dobra
4 gru 20:11
Eta:
Raczej "odtrutką"
4 gru 20:11
krystek: Oj, jeżeli to eliksirem wzmacniającym pracę szarych komórek.
4 gru 20:12
Mati_gg9225535: no dobra poczułem moc, teraz tylko prosiłbym o sprawdzenie kolejnego:
| | 1 | | π | |
cosx − sinx = |
| /* cosx D: x ≠ |
| + kπ |
| | cosx | | 2 | |
cos
2x − sinxcosx − 1 = 0
−(sinxcosx + 1 − cos
2x) = 0 //−1
sinxcosx + sin
2x = 0
sinx(cosx+sinx) = 0
sinx = 0 v cosx+ sinx = 0
| | √2 | | √2 | |
x=kπ v √2( |
| cosx + |
| sinx) = 0//√2 |
| | 2 | | 2 | |
czy tak ?
4 gru 20:19
4 gru 20:23
krystek: ok.Wiem, ale trudno było zadane pytanie przyporządkować Tobie
4 gru 20:26
Mati_gg9225535: moge wiedzieć które ?
4 gru 20:27
krystek: 19:59
4 gru 20:28
Mati_gg9225535: a to, no chwilowe zaćmienie umysłu

obiecuje ze to się więcej nie powtórzy... serio wstyd mi

a Twój post z 20:26 w takim razie odbieram jako komplement

dziekuje
4 gru 20:30
Mati_gg9225535: mam teraz cos takiego:
| | 3 | |
sinx * 2sinxcosx = |
| cosx /*2 |
| | 2 | |
2sinx * 4sinxcosx − 3cosx = 0
8sin
2xcosx − 3cosx = 0
cosx(8sin
2x − 3) = 0
cosx = 0 v 8sin
2x−3 = 0
czy dobra metoda?
4 gru 20:32
Mati_gg9225535: jejku znow co ja zrobilem

nie czytajcie tego!
4 gru 20:34
Mati_gg9225535: | | 3 | |
sinx * 2sinxcosx = |
| cosx /*2 |
| | 2 | |
2sin *
2sinxcosx − 3cosx = 0
4sin
2xcosx − 3cosx = 0
cosx(4sin
2x−3)=0
i teraz pieknie wyjdzie
4 gru 20:36
Mati_gg9225535: dobrze ze najpierw robie na brudno
4 gru 20:37
krystek: Ok ale poprzedni zapis zmroził mnie ( ta czwóreczka)
4 gru 20:38
Eta:
4 gru 20:39
Mati_gg9225535: mnie też, aż mi sie siku zachciało, zaraz wracam, dzięki że pilnujecie
4 gru 20:39
Mati_gg9225535:
no dobra dalej już sobie jakoś radze

jeszcze raz wielkie dzięki

a ponieważ muszę opuścić forum toteż się z Wami żegnam,
Dobranoc
4 gru 20:59
krystek: Spokojnej nocy.
4 gru 21:00