zadanie
Lary: Miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej f sa liczby −3 i 5, a zbiorem wartosci tej
funkcji jest przedzial <−12 ;∞).
Podaj wzor funkcji f
okresl przedzialy monotonicznosci tej funkcji
rozwiaz nierownosc f(x) < 0
4 gru 19:31
krystek: | | −3+5 | |
y=a(x+3)(x−5) i teraz p= |
| =1 a q=−12 wylicz a |
| | 2 | |
4 gru 19:33
Lary: troche sie pogubilem, moglbys jakos jasniej ?
4 gru 19:43
Aga1.: i q=−12
Z tego wynika,że do wykresu należy punkt W(1,−12)
Oblicz a , podstawiając do wzoru współrzędne punktu W.
−12=a(1+3)(1−5)
4 gru 20:05
Piotrek: Moze to ktos wyjasnic !?
4 gru 20:06
Piotrek: no ok a = 3/4 i co dalej?
4 gru 20:07
krystek: Popatrz na wykres funkcji jest on symetryczny względem prostej x=p (przechodzi przez
wierzchołek)
I miejsca zerowe leą od niej w równych odległościach.
4 gru 20:11
Aga1.: a>0 , ramiona paraboli skierowane do góry ,(możesz narysować wykres)
f↘ dla x∊(−∞,p>
f↗dla x∊<p,∞)
Funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x∊(−3,5)
4 gru 20:13
Matematyk: Δ∞Δ⇒∑
16 lis 22:21