Silnia
mnm: Pomógłby mi ktoś z przykładem?
6n(n−2)! = 7(n−1)!
Nie musi być rozwiązanie, chciałabym po prostu zrozumieć jak to zrobić...
Z góry dziękuję!
4 gru 19:30
think: 7! = 1*2*3*4*5*6*7
(n − 2)! = 1*2*3*....*(n − 3)*(n − 2)
(n − 1)! = = 1*2*3*....*(n − 3)*(n − 2)*(n − 1) = (n − 2)!*(n − 1)
6n(n − 2)! − 7(n − 1)! = 0
6n(n − 2)! − 7(n − 1)(n − 2)! = 0
[6n − 7(n − 1)](n − 2)! = 0
a iloczyn = 0 ⇔ [6n − 7(n − 1)] = 0 lub (n − 2)! = 0
ale 0! = 1 oraz 1! = 1 więc (n − 2)! = 0 nie ma rozwiązania.
4 gru 20:10
Skipper:
... można i przez Kutno −

Przecież mozna spokojnie stronami podzielić przez (n−2)!
6n(n−2)!=7(n−2)!(n−1)
6n=7(n−1)
4 gru 20:20
mnm: Dziękuję Ci! Czyli rozwiązaniem w tym przypadku będzie n=7 ?
4 gru 20:22
Skipper:
... oczywiście
Zauważ, że powyżej u thinka masz to samo [6n − 7(n − 1)] = 0
4 gru 20:46