Szer\eg
Gienek: Pomożcie
4 gru 19:28
ICSP:
4 gru 19:29
Krzysiek: ICSP, kiwasz głową ,że zbieżny czy rozbieżny?
4 gru 19:34
Gienek: mam takie szacowanie że ln(x) ≤ x−1 ale jakos i tak nie moge wyliczyc
4 gru 19:36
ICSP: | | 1 | |
zbieżny z porównawczego ( |
| ) |
| | n2 | |
Kiwam głową bo nie wiem o co chodzi autorowi ( takie przyzwyczajenie z wykładów

)
4 gru 19:36
Krzysiek: a dla mnie rozbieżny
4 gru 19:37
ICSP: czekaj przeliczę
4 gru 19:38
Gienek: | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| mi to nie pasuje chyba ze coś źle zrobiłem. Bo żeby był |
| n2 | | nln(n) | |
zbieżny trzeba by bylo oszacowac z gory
4 gru 19:39
Krzysiek: dobrze napisałeś,że takie szacowanie nic nie daje. Poczekajmy na ICSP z rozwiązaniem.
4 gru 19:43
ICSP: | | 1 | |
Krzysiek |
| jest rozbieżny jako harmoniczny rzędu I ? |
| | k ln 2 | |
4 gru 19:46
Krzysiek: skorzystałeś z kryterium o zagęszczaniu?

tak rozbieżny.
4 gru 19:48
ICSP: oczywiście zę tak

Kryterium Cauchego o zagęszczeniu nadaje się idealnie do wszystkich przykładów z logarytmami

Tak wieć teraz zmieniam zdanie na rozbieżny
4 gru 19:50
Gienek: sprobuje zrobic i powiedzcie czy dobrze, bo jeszcze go nie uzywałem
4 gru 19:53
Gienek: | 2n | | 2n | |
| ≥ |
| a taki szereg po wykorzystaniu tw cauchego jest |
| 2nln(2n) | | 4n2 | |
rozbiezny
4 gru 20:22
Gienek: Mam jeszcze coś ciekawszego: zbadac zbieznosc w zaleznosci od x
4 gru 20:24
ICSP: ale wszędzie wstawiasz 2
n a nie 2n
4 gru 20:25
Krzysiek: źle skorzystałeś z tego kryterium o zagęszczaniu
∑a
n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to badamy szereg: ∑2n a2n =∑2n |
| =∑ |
| = |
| ∑ |
| −rozbieżny |
| | 2n ln2n | | nln2 | | ln2 | | n | |
4 gru 20:25
Gienek: kurde zle przepisalem, uff
4 gru 20:27
Gienek: robiąc ten drugi przykład mam problem z pozbyciem się ln(n), znaczy nie mam pomysłu.
Najpierw chciałem wyliczyć bezwzględną zbieżność używając tw cauchiego:
| | n√ (x2−2x)n | | x2−2x | |
| |
| | = |
| |
| | n√ nln | | n√n n√lnn | |
i co teraz jak sie pozbyc tych n−ów
4 gru 20:37
Gienek: zapomnialem tam o wartosci bezwzglednej
4 gru 20:38
Gienek:
4 gru 20:45
Krzysiek: 1←n√n≤n√nlnn≤n√n2→1
4 gru 20:50
Gienek: dzieki bardzo mi ulatwiles, ale jestem glupi ze tego nie zauwazyłem, tak to jest z poczatkami
4 gru 20:54
Gienek: nie bede juz pisal co mi wyszło ale juz wszystko wiem, dzieki za pomoc
4 gru 20:57