Pomoc przy równaniu wielomianowym
Matiusz: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku jak rozwiązać równanie wielomianowe typu
4x
4−5x
2−6=0
wiem, że można ułożyć z tego pomocnicze działanie, w którym wprowadzamy zmienną t=x
2 i wtedy
liczyć deltę. Proszę jednak o dokładne wytłumaczenie krok po kroku.
4 gru 19:25
krystek: Więc x2=t
4t2−5t−6=0 i liczysz.
4 gru 19:27
Matiusz: Δ=25+96=121 √Δ=11
t1=−2
t2=611
i co teraz ?
wystarczy, że podniosę te wyniki do kwadratu ?
4 gru 19:34
Aga1.: Podstawiasz za t ( nie sprawdzałam obliczeń)
x
2=−2 równanie sprzeczne
4 gru 19:36
Piotr:
zalozenie t ≥0
żle policzyles t1 , t2
4 gru 19:36