Oblicz wszystkich liczb trzycyfrowych
Marcelina: Pomóżcie z tym zadaniem
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 8 Z góry dzieki
4 gru 19:15
Piotr:
104,112....992
4 gru 19:26
Marcelina: to juz obliczyłam
a1= 104
an= 992
i różnica n= 111
tylko nie mogę obliczyć sumy
4 gru 19:39
4 gru 19:42
Piotr:
róznica to r. r =6
992 = 104+(n−1)*r
992 = 104 + (n−1) * 8
wylicz n.
4 gru 19:45
Piotr:
r = 8

chochlik
4 gru 19:46
Marcelina: korzystam z tego wzoru by obliczyc n
an=a1=(n−1)*r
992=104=8n−8
992−104=8n
8n=888 /:8
n=111
Teraz liczę sumę
S111=104992/2*111
S111=11096/2*111
S111= 615828 ?
Nie mogę wyliczyć n i sumy
4 gru 19:58
Piotr:
n źle.
992 = 104 +8n −8
992 −104 +8 = 8n
n = 112
4 gru 20:01
Aga1.: 8n=992−104+8
4 gru 20:02
Marcelina: No tak nie zauważyłam tej 8, ale ze mnie gapa

Ale suma strasznie kosmiczna mi wyszła S112=621376, taka tez wam suma wyszła ?
4 gru 20:23
Piotr:
61376
4 gru 20:25
Marcelina: Piotrze jak to Ci wyszło?

Liczę to tak :
S112=104+992/2*112
S112=11096*56(112 skrócone)
S112=621376
4 gru 20:47
Piotr:
| | 104+992 | |
S = |
| *112 = 1096*56 = 61376 |
| | 2 | |
4 gru 20:50
Marcelina: Dzięki wielkie za pomoc. Pozdrawiam

*
4 gru 20:56
Marcelina: Nie wiem jak mi taki wynik wychodził
4 gru 20:57