funkcja
adaś: Szkicując odpowiedni wykres funkcji rozwiąz nierownosc:
x2−|x−4|≥−2
nie mogę tego sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało na wykresie, co ma pokryć modułem
wartości bezwzględnej na rysunku ?
4 gru 19:07
Eta:

−|x−4|≥ −x
2−2 /*(−1)
|x−4|≤ x
2+2
zielony wykres
y= |x−4 | , niebieski wykres
y= x
2+2
Odp te x, dla których wykres zielony jest pod wykresem niebieskim
x∊ <1,∞)
4 gru 19:24
adaś: Dzięki bardzo Eto

, lecz chyba jeszcze tu czegoś nie rozumiem co do rozwiązania nierówności
,to będzie
x
2−x−4+2≥0
x
2−x−2≥0
oraz
x
2+x+4+2≥0
x
2+x+6≥0
4 gru 19:44
Eta:
Podałam Ci rozwiązanie graficzne !
algebraicznie:
1/dla x≥4 x
2−(x−4)≥−2 ⇒ x
2−x+6≥0⇒(x+2)(x−3)≥0
x∊ (−
∞, −2> U <3,
∞) i x≥4 wybierasz część wspólną
x∊ <4,∞)
2/ dla x<4 x
2−(−x+4)≥ −2⇒ x
2+x−2≥0 ⇒(x+2)(x−1)≥0
x∊(−
∞,−2> U <1,
∞) i x<4 i część wspólna
x∊<1,4)
odpowiedzią jest x należący do sumy obydwu przedziałów
x∊<4,
∞) U <1,4) ⇒
x∊<1,∞) −−− co też widać na wykresie
Echh
adaś kiedy ty to wreszcie pojmiesz ?
4 gru 19:58
adaś: nie wiem jeszcze jak dochodzisz do tego zielonego wykresu ,tzn. jak dojść do punktów zielonych.
prawdopodobnie z tego :
x2−x+6≥0
x2+x−2≥0
obliczasz wierzchołek tak ?
4 gru 21:02
krystek: 
\
Niebieska to y=x
2+2
Zielona o y=Ix−4I
4 gru 21:05
adaś: nic nie rozumiesz ,tłumaczysz nie umiesz
4 gru 21:11
ZKS:
|x − 4| ≤ x2 + 2
x − 4 ≤ x2 + 2 ∧ x − 4 ≥ −x2 − 2
x2 − x + 6 ≤ 0 ∧ x2 + x − 2 ≥ 0
Rozwiązać nierówności bierzesz część wspólną i masz odpowiedź.
4 gru 21:12
ZKS:
Przepraszam nie zauważyłem że narysować wykres trzeba.
Wiesz jak wygląda wykres y = |x − 4|?
4 gru 21:15
adaś: chodzi mi o to jak dojść do wykresu zielonego ,jak dojść do punktu (1;3) , (2;2) ,(3;1), (4;0)
4 gru 21:17
adaś: jak mam to obliczyć na kartce i nanieść
4 gru 21:18
4 gru 21:19
adaś: i tak nie wiem co po kolei mam w takich przykładach zrobić Eta napisała ale niezrozumiale dla
mnie
mógłby ktoś W SKRÓCIE napisać jeszcze raz schemat działań

4 gru 21:27
krystek: Oj Adas Adaś , ja tłumaczyć nie umiem, Eta pisze niezrozumiale dla Ciebie, zastanów się
Dziecko, co piszesz.
4 gru 21:31
Eta:
4 gru 21:38
adaś: dobrze by było jak by ktoś mi napisał w punktach co się robi w takim przykładzie, bo wszystko
się mi miesza i zapominam
4 gru 21:38
Eta:
@
adasia
Na ile % zaliczyłeś próbną maturę ? tylko napisz prawdę!
To będziemy wiedzieć jak Ci pomóc .... abyś dobrze ją zdał !
4 gru 21:40
krystek: 19:24 Eta Tobie wszystko wyjaśniła.
Krzysiek "powieści" Tobie pisał . Poczytaj ze zrozumieniem .
4 gru 21:42
adaś: to jest nie ważne, na pewno ją zaliczełem i dzięki Wam poczęści wiec Wasz wysiłek nie poszedł
na marne , możecie mi pomóc teraz jak napiszecie mi to co jest →4 gru 2012 21:27
4 gru 21:43
krystek: Problem Adasia , to ten,że zaczął na tym forum od trudnych zadań i przeskakiwał z zadaniami z
działu na inny dział. Tak sądzę.
4 gru 21:44
adaś: proszę tylko o napisanie jeszcze raz w punktach od czego mam zacząć , bo się już zaplątałem na
maksa teraz
4 gru 21:47
Eta:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie
4 gru 21:48
krystek: 21:19 masz podane jak liczyć.
4 gru 21:48
4 gru 21:50
Eta:
Moja propozycja: najpierw poczytaj co podaje
Jakub do każdego działu

Dopiero wtedy zabieraj się za rozwiązywanie podobnych zadań
4 gru 21:52
Eta:
Już Ci 100 razy pisałam: "najpierw naucz się pływać" zanim wejdziesz na głębszą wodę!
Ale Ty nie słuchasz tego co Ci radzimy i stąd masz problemy
4 gru 21:54
adaś: Krystek mi chodzi o całe zadanie czyli →4 gru 19:07 , prosił bym o napisanie w punktach co się
robi po kolei , koło 40% , ale przerabiając tylko działy z funkcji , resztę to nie pamiętałem
i pisałem jak uważałem i nawet niektóre dobrze, nie byłem w stanie sobie całego materaiału
podstawowego powtórtrzyć tak szybko. Eta zrób tak jak mówie

i zobaczę czy wtedy będę już
wiedział o co chodzi.
4 gru 21:59
4 gru 22:00
krystek: Nic już nie napiszę . Wszystko masz . Eta podała Tobie odsyłacz do strony ,która zawiera
potrzebne treści .
4 gru 22:02
adaś: no dobrze ja ten wykres bardzo dobrze rozumiem ale nie o to mi chodzi, nie rozumiesz już piszę
co bym chciał najbardziej jeżeli jesteś w stanie
4 gru 22:02
adaś: ok w takim razie nie
4 gru 22:03
4 gru 22:03
Eta:
Taaakiego "przypadku" to nie miałam !
4 gru 22:06
krystek: Ja tez .
Adaś możesz podać do jakiego typu szkoły średniej uczęszczasz?
4 gru 22:07
adaś: nie
4 gru 22:10
Eta:
4 gru 22:10
Eta:
Jak widać........ to nawet Syzyf miał lżejszą pracę
4 gru 22:13
adaś: aha
4 gru 22:16
Piotr:
widzę, że nic sie nie zmieniło.
4 gru 22:18
adaś: ::
4 gru 22:20
ZKS:
Zadam jedno pytanie chodzisz do szkoły czy nie? Pytam się poważnie bo chcemy wiedzieć czy
jesteś samoukiem lub może coś innego?
4 gru 22:21
adaś: samouk już pisałem
4 gru 22:25
ZKS:
A skąd ja mam to wiedzieć nie śledzę Twoich postów każdorazowo więc stąd moje pytanie.
Wiesz jak rysować podstawowe wykres typu y = |x| oraz przesuwać wykresy o wektor?
4 gru 22:32
adaś: wiem jak rysować , chyba po prostu od początku nie poprawnie zrozumiałem wartość bezwg. w
zadania gdzie trzeba rysować wykres i z tego powodu takie problemy się ciągną. koniec tematu .
4 gru 22:37
Eta:
No i "koniec"
4 gru 22:41
Ajtek:
No to chyba sobie pomogłeś
172407.
Obserwuję Ciebie od sierpnia/września, wcześniej nik
szklanka.
Jesteś samoukiem. Cieszy mnie to i Twój zapał. Niestety, nie uczysz się, a to mnie smuci.
Pisząc "omijam szerokim" łukiem, miałem na myśli, że nie jestem Tobie w stanie pomóc. Ten
wątek tylko to potwierdził. Jeżeli Twierdzisz, że
Eta i
krystek nie potrafią
tłumaczyć, to ja również nie umiem.
A Twoje zachowanie z linku.... no cóż niech inni to ocenią.
4 gru 22:49
adaś: mam nadzieje ze to miales na mysli. dobrze wiemy jakie jest nauczanie w szkołach to nie moja
wina ze nie nierozumiem jednaki chce zrozumiec dla mnie jest nie zrozumiałem to co pisza dla
innych moze tak.
4 gru 22:55
asdf: @adaś
Doceń to, że ktoś Ci tu pomaga, bo niektórzy nawet odpłatnie by zrezygnowali, a ty masz takie
rzeczy za darmo. Zacznij wyciągać wnioski i słuchaj tego co Ci piszą − PODSTAWY! Dlaczego ty
próbujesz rozwiązać taką wartość bezwzględną, jeżeli (według mnie − dobrze, żebym się mylił)
miałbyś nawet problemy z taką:
|x − 3| < −3
....
4 gru 23:12
Eta:
x∊∅
4 gru 23:14
asdf: I dlaczego ty zganiasz na szkolnictwo? Żyjemy w XXI wieku i jak się czegoś nie rozumie, idzie
się po dobrą książkę do księgarni/biblioteki (wczesniej mozesz zapytac ludzi na forum) i się
uczysz...
@Eta
dobrze adaś
4 gru 23:15
Krzysiek : Adas. TO ze nie mozesz pojac roznych rzeczy wcale ale to wcale nie upowaznia Cie to tego aby
sie odnosic tak jak do Ajtka czy Krystka . A co by bylo jak bys sie pomylil i to TY bys
dostal wpierdol . Mysle ze chyba w tym momencie nie byles soba . Wiesz ile ludzie placa za
takie rzeczy takie jakie Ty masz tutaj za darmo?.Pomysl sobie ze nie stac Cie byloby na to .
Bierzesz sie za rzeczy trudne i potem flustracja . Wszyscy CI pisali najpierw podstawy przede
wszyskim podstawy. Musisz to zrozumiec ze bez tego ne ruszysz zmiejsca Trzeba sie z tym
pogodzic ze jesli sie zaniedbalo tyle lat nauki to teraz sie tak szybko nie nadrobi. Jesli
tego nie zauwazyles to zobacz jaki poziom wiedzy ma Ajtek czy Eta Mila Ania Krystek Piotr
i inni ktorzy TObie chcieli naprawde pomoc a takimi odzywkami jak do Ajtka tylko ich zrazasz
do siebie . Popatrz wszyscy potracili do Ciebie cierpliwosc a mimo to pomagaja . No jakie
jest nauczanie w szkole jesli masz przuyklad tych ludzi co pisalem o nich . Wiec moz e
zastanowilbys sie nad tym zeby ta mature przelozyc na nastepny rok i zdal jak dobrze bo kiedys
pisales ze chcesz isc na studia . Nie wiem jak teraz czy mozna zdac innne przedmioty a np
matematyke za rok czy trzeba zdawac wszystko Eta napisala CI zebys najpierw zagladal na lewa
strone co tam jest napisane . Gdybys zagladal tam wczesniej pewnie problemow bylo by o wiele
mniej i to duzo mniej .
Teraz do rzeczy. Postaraj sie to zapamietac. Jesli masz narysowac wykres funkcji beda
przyklady dla zobrazowania y=|x2−5x−6| zobacz ze jest cala w w artosci bezwzglednej to
rysujesz ta funkcje ktora jest w w artosci bezwzgladnej czyli x2−5x−6 (nawet mi sie udal
przyklad ) i to co jest pod osia OX odbijasz nad os Ox . Jak juz odbijesz to nad os OX to wez
gumke i wymaz to co zostalo pod osia. Mmasz juz wykres tej funkcji y=|x2−5x−6| . Proste ?
proste . Tak jak pisal Pw wartosc bezwzgledna gnebi liczby ujemne . Wiec kazda taka funkcje
postaci y=|cos tam | to rysujesz wykres tej funkcji co jest w module i ta czesc co jest pod
osia OX przenosisz nad os OX. maz narysowac wykres funkcji y=|x−4| to rysujesz wykres y=x−4 i
to pod osia ox dajesz nad os . i masz wykres tej funkcji y=|x−4| . Teraz popatrz na rysunek
ETY (ten zielony ) . jest taki sam jak ten y=|x−4| −tylko sam sobie narysuj wedlug tego co
napisalem . Po drugie . Adas nie rowiazales do konca tego co dalem CI zebys rozwiazal w
poprzednim linku . Za podziekowana dziekuje ale jakbys to zrobil to teraz nie mialbys
problemow z rozwiazaniem tego zadania .
Wrocmy jeszcze na chwile do tej funkcji y=|x2−5x−6| to jesli jeszce do tej pory nie rozumiesz
jak to narysowac to zgodnie z definicja wartosci bezwzglednej |x| =x dla x≥0 nas ze x to
x2−5x−6 to |x62−5x−6|=x2−5x−6 dla x≥0 wiec narysuj wykres tej funkcjiy= x2−5x−6
Ale tez definicja wartosci bezwzglednej mowi nam ze |x|=−x dla x<0 to jesli nasze x to
x2−5x−6 wiec |x2−5x−6| dla x<0 =−(x2−5x−6)=−x2+5x+6 wobec tego na tym samym rysunku
narysuj wykres funkcji y=−x2+5x+6. Jak narysujesz to wez gumke i wszystko to co jest pod
osia OX wymaz . ZObacz czy czasami nie otrzymales tego samego to co CI pisalem pierwszym
sposobem .Mysle ze teraz juz bedziesz wiedzial . na razie koniec
5 gru 11:20
Krzysiek : teraz chciales dojsc do tego zielonego wykresu . To zobacz co chciales zrobic na swoj post z
godz 21,02
Wykresem zielonym sa linie proste a TY z linii chchciales zrobic parabole bo przeciez tam
napisales funkcje kwadratowe . Wiec zobacz co napisal/a CI Krystek 0 21<05 i TY mowisz ze nie
umie tlumaczyc
Natomiast jesli masz narysowac cos takiego −tez przyklady y= x2−5|x|−8 tutaj juz nie
masz calej funkcji w wartosci bezwzglednej tak jak poprzednio tylko jeden powiedzmy tak sobie
skladnik Tutaj tez definicja wartosci bezwzglednej bedzie dzialac . Teraz z definicji |x|=x
dla x≥0 to nasza funkcja dla x≥0 ma postac x2−5x−8 czyli wykresem tej funkcji dla x≥0 jest
ta czesc paraboli dla x≥0 czyli zera i na prawo od zera czyli do ∞
natomiast |x|=−x dla x<0 to dla x<0 nasza funkcja ma postac y=x2−5*(−x)−8 czyli x2+5x−8 ale
tylko jej ta czesc od 0 do −∞ Teraz zobacz na wzor y=x2−5|x|−8 mamy tutaj a=1 bo jest x2
b=−5 a takze c=−8 .
teaz co nam mowi to −8 Tyle ze wykres tej funkcji przetnie os OY wlasnie w −8 . Czyli te dwie
czesci paraboli spotkaja sie w y=−8 na wykresie . Widzisz analogie to funkcji liniowej Tam
byla taka postac y=ax+b gdzie b byl to wlasnie punkt przeciecia sie wykresu z osia oY tak
samo w funkcji kwadratowej wspolczynnik c jest to punkt przciecia sie paraboli z osia OY.
Tutaj mielismy samo |x| ktorej miejscem zerowym jest zero .
Teraz najwiekszy Twoj problem jest ten ze jak masz np |x−4| to ta wartosc zeruje sie nie w 0
tylko w 4 bo x−4=0to x=4 teraz popatrz dla samej |x| mozesz zapisac =x dla x≥0 ale juz
tutaj nie bo |x−4| ≠ x−4dla x≥0 bo np dla x=1 bedzie |1−4|=|−3| a ona jest ujemna wobec tego
opuszczajac wartosc bezwzgledna nalezy zmienic znak i byloby |x−4|=−(x−4)=−x+4
ALe jesli napiszemy ze |x−4|=x−4 dla x≥4tak jak wyliczylismy to zobacz dla x=4 to
|x−4|=|4−4|=|0|=0 jest rowne zero −jest teraz dla x=np8 to bedzie |x−4|=|8−4|=|4| dodatnia
nie zmieniam znaku =4 >0
Teraz widzisz gdzie robisz blad . Musisz zapisac dla jakich xow ≥0 badz x<0 a nie ze
napiszesz lub nie tak jak tutaj z godz 19. 40
Juz CI pokazalem z edla x<4 musisz zmienic znak opuszcajac wartosc bezwzgledna To teraz juz nie
bede tego rozpisywal tylko popatrz na post ETY z godz 19.58 i zobacz co ona tam napisala 1dla
x≥4 itd ....Przeanalizuj to cale dobrze . Poza tym zzobacz ze te funkcje dla przedzialow masz
tez w postaci iloczynowej i masz za darno miejsca zerowe , Takze caluj w rece z to. Wiec
narysuj te wykresy i zobacz czy rozwiazanie sie zgadza . Nalepiej na forum . NO ale zrobisz
jak uwazasz. A co do szkoly to ja sie domyslam jesli on sie uczy sam . jesli tak jest to
chwala mu za to Naprawde to narysuj . ja wracam z praco po 23 wiec moze ktos predzej sprawdzi
.
5 gru 13:08
Basia: adasiowi się należało, ale nieśmiało zwracam uwagę, że
w przedziale (−
∞; −2) też
zielony jest
pod niebieskim
12 gru 02:17