złożenie symetrii środkowych
ja nie wiem: opisać geometrycznie złożenie symetrii środkowych SPSQSR
4 gru 18:53
ja nie wiem: pomocy może ktoś poda jakiś pomysł
4 gru 19:45
ja nie wiem: no to może chociaż powiecie mi co znaczy "opisać geometrycznie" ?
4 gru 21:37
ja nie wiem: no i znów ponawiam próbę
5 gru 14:17
ja nie wiem: pomóżcie proszę nie wiem o co chodzi z tym opisem geometrycznym, co mam przez to rozumieć?
5 gru 17:58
PW: Translacja jest złożeniem dwóch symetrii osiowych o osiach równoległych.
Obrót o środku O jest złożeniem symetrii osiowych o osiach przecinających się w punkcie S.
W szczególności symetria środkowa o środku P jest złożeniem dwóch symetrii osiowych o osiach
prostopadłych przecinających się w punkcie P.
Ba, podobno każda izometria na płaszczyźnie jest złożeniem co najwyżej trzech symetrii
osiowych.
Trzeba iść tym tropem.
A tak praktycznie zacznij od wybrania trzech punktów R,Q i P na płaszczyźnie i dowolnego punktu
A.
Narysuj za pomocą cyrkla i linijki kolejne obrazy punktu A w podanych symetriach:
A'=SR(A), A''=SQ(A'), A'''=SP(A'').
Może wniosek będzie oczywisty?
5 gru 22:59