Rownanie trygonometryczne
Hertz: Witam, mam do rozwiazania rownanie trygonometryczne i nie wiem jak to wykonac do konca.
2sin
32x − 2sin
22x − sin2x + 1 = 0
rozpisuje sobie ze wzorow i mam:
4sin
3xcos
3x − 4sin
2xcos
2x − 2sinxcosx + 1 = 0
i co dalej? pogrupowac sie chyba nie da, bo ja tego nie zauwazam
4 gru 18:51
krystek: A na końcu masz 1 a nie 2?
4 gru 18:58
Hertz: no wlasnie mam podane 1.
i teraz nie wiem, czy baba nam zle podala, czy tak ma byc..
4 gru 19:03
Hertz: up
4 gru 19:27
krystek: 2sin22x(sin2x−1)−(sin2x−1)=0
4 gru 19:30
krystek: (sin2x−1)(2sin22x−1)=0
4 gru 19:30
Hertz: dobra, z reszta sobie poradze. dzieki za wskazowke
4 gru 19:33
krystek: ok
4 gru 19:34
Aga1.: 2sin32x−2sin22x−sin2x+1=0
2sin22x(sin2x−1)−1(sin2x−1)=0
(2sin22x−1)(sin2x−1)=0
4 gru 19:34