Zadanie z Operonu
Arek : Suma trzech różnych liczb, tworzących ciąg geometryczny, jest równa 156. Liczby te są
jednocześnie
pierwszym, siódmym i dwudziestym piątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego.
Wyznacz te liczby.
Jak zinterpretować drugą część zdania ? np. a=a b=a+6r c=a+24 r ?
nie za mało danych bd mieli aby rozwiązać taki układ równań ?
4 gru 18:26
jadzia: to nie jest czasem z ostatniej próbnej matury?
4 gru 18:27
Arek : tak, tak, napisałem w tytule zadanie z operonu
4 gru 18:32
pigor: ... np. tak :
a,b,c=? i z warunków zadania masz :
a+b+c=156 i b
2=ac , gdzie (*)
ac >0 i b=a+6r i
c=a+24r ⇒
⇒ a+a+6r+a+24r=156 i (a+5r)
2=a(a+24r) ⇔ 3a+30r=156 i 10ar+25r
2=24ar /: r≠0 ⇔
⇔
a+10r=52 i 25r−14a=0 ⇒ stąd znajdź a,r i podstaw do (*) sprawdzając, czy ac>0 .
...
4 gru 19:02