pomocy
natalia: czy ktoś wie jak obliczyc
√3cosx + sinx =0
4 gru 18:06
Mati_gg9225535:
moze wyciagnij 2 przed nawias ? i w nawiasie zastosuj wzór sin(α+β)
4 gru 18:13
jadzia: zauważ, że jeśli przeniesiesz sinx na drugą stronę i podzielisz przez cosx otrzymasz −tgx
4 gru 18:14
natalia: czyli 2(√32 cosx + 12 sinx) ?
4 gru 18:16
Mati_gg9225535: tak
4 gru 18:17
natalia: i co muszę dalej zrobić?
4 gru 18:20
Mati_gg9225535: zauważ że w nawiasie masz to:
sin(α+β) = sinα * cosβ + cosα * sinβ)
czyli
zatem
| | √3 | | 1 | | π | |
2( |
| cosx + |
| sinx) = 2sin(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
4 gru 18:23
natalia: 2sin(x +
π3) = ? mogłbys jeszcze w tym pomoc?
4 gru 18:43
natalia: proszęę
4 gru 18:51