ze zbioru Z={
kasssia: Ze zbioru Z={1,2,3,4,5,6,7} losujemy 2 razy jedną cyfrę ze zwrotem tworząc liczbę 2 cyfrową.
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń.
A− otrzymano liczbę mniejszą od 55
B− otrzymano liczbę parzystą
C − otrzymano liczbę złożoną
4 gru 18:06
Mati_gg9225535:
a) 4*7 = 28 − liczby zawierajace cyfry od 1−4
1*4 = 4 − liczby zawierające na poczatku 5 a na koncu z zakresu od 1 do 4
28 + 4 = 32
4 gru 18:10
Mati_gg9225535:
b) 3*7 = 21 − ostatnia cyfre mozesz wylosowac na 3 sposoby (bo tylko liczby z 2,4,6 na koncu
beda parzyste), pierwszą na 7 sposobów
4 gru 18:16
Mati_gg9225535: spróbuj sam c)
4 gru 18:16
Mati_gg9225535: sama, przepraszam
4 gru 18:16
kasssia: a moc omega będzie równa 49 ?
4 gru 18:37