Cienki pręt metalowy o masie m=120g i o długości l=50cm obraca się dookoła osi przechodzącej
przez jego środek i prostopadłej do pręta, robiąc n=30obr./min. Obliczyć energię kinetyczną
tego pręta.
Więc pokolei:
| Iω2 | ||
Ek= | ||
| 2 |
| mR2 | ||
I = | ||
| 12 |
| l | ||
R = | ||
| 2 |
| mπnl2 | ||
Ek= | ||
| 24 |
| l | ||
Nie jestem tylko pewien co do R = | . Ktoś mógłby potwierdzić? | |
| 2 |
| 1 | ||
I= | mL2
| |
| 12 |
| L | ||
wypadku | ? | |
| 2 |
Faktycznie, tak musi być, dzięki za pomoc.
Jakby Ci się jeszcze chciało sprawdzić 2gie zadanie, byłbym niesamowicie wdzięczny.
Walec metalowy o średnicy 2r osadzono na poziomej osi. Następnie nawinięto na ten walec cienką
nitkę i uwiązano na jej końcu masę o ciężarze P. Zauważono, że w ciągu czasu t masa przebyła
drogę s. Obliczyć moment bezwładności tego wacla (tarcie pomijamy).
Więc tak:
| M | ||
(1) I = | ||
| ε |
| a | ||
ε= | (a − przyspieszenie liniowe) | |
| R |
| NR2 | ||
(2) I= | − brakuje nam N i a | |
| a |
| at2 | 2s | |||
s= | , więc a = | |||
| 2 | t2 |
| 2ms | ||
N = P − ma = P − | ||
| t2 |
| PL2 | ||
I = | − m | |
| 2s |
| Pt2 | ||
I=( | −m)*r2 | |
| 2s |