matematykaszkolna.pl
Fizyka, ruch obrotowy bryły sztywnej Maciej: Proste zadanko z fizyki. Wstawiam je tutaj, jako, że już raz udzielono mi pomocy, w dosyć szybkim czasie, a na tym najbardziej mi teraz zależy, gdyż zbliża się kolokwium emotka Cienki pręt metalowy o masie m=120g i o długości l=50cm obraca się dookoła osi przechodzącej przez jego środek i prostopadłej do pręta, robiąc n=30obr./min. Obliczyć energię kinetyczną tego pręta. Więc pokolei:
 2 
Ek=

2 
 mR2 
I =

12 
ω=2πn
 l 
R =

2 
Podstawiając wszystko do wzoru:
 mπnl2 
Ek=

24 
 l 
Nie jestem tylko pewien co do R =

. Ktoś mógłby potwierdzić?
 2 
Z góry dzięki.
4 gru 18:06
MQ: L −− długość pręta
 1 
I=

mL2
 12 
a ω=2πn/60s, bo masz obroty na minutę.
4 gru 18:13
Maciej: Hm, z tą prędkością faktycznie. A co do momentu, to R nie jest odległością od osi wokół której obraca się obiekt? Czyli w tym
 L 
wypadku

?
 2 
4 gru 18:19
MQ: Przecież napisałeś, że oś przechodzi przez środek pręta i jest do niego prostopadła. Jeśli mi nie wierzysz, to przecałkuj sobie moment bezwładności wzdłuż pręta od −L/2 do L/2
4 gru 18:23
MQ: Albo znajdź sobie moment bezwładności tak obracanego pręta w tablicach fizycznych.
4 gru 18:25
Maciej: Nie, że nie wierzę, tylko jestem dość ciemny w tym temacie i próbuję zrozumieć... emotka Faktycznie, tak musi być, dzięki za pomoc. Jakby Ci się jeszcze chciało sprawdzić 2gie zadanie, byłbym niesamowicie wdzięczny. Walec metalowy o średnicy 2r osadzono na poziomej osi. Następnie nawinięto na ten walec cienką nitkę i uwiązano na jej końcu masę o ciężarze P. Zauważono, że w ciągu czasu t masa przebyła drogę s. Obliczyć moment bezwładności tego wacla (tarcie pomijamy). Więc tak:
 M 
(1) I =

ε 
M=NR (N − siła naciągu nici)
 a 
ε=

(a − przyspieszenie liniowe)
 R 
Podstawiając do (1):
 NR2 
(2) I=

− brakuje nam N i a