trygonometria
Mati_gg9225535: Witam Was

mam problem w pewnym momencie z takim zadankiem:
dziedizne mam wyznaczoną i teraz:
| | sin2 | | 1 | |
3 |
| − |
| = 5 / * cos2x |
| | cos2 | | cos2x | |
3sin
2x − 1 = 5cos
2x
i co dalej ?
4 gru 18:04
Mati_gg9225535: ach dobra oswiecilo mnie w trakcie pisania

podstawiłem z 1 trygonometrycznej

dzieki za
pomoc <forum>
4 gru 18:04
Mati_gg9225535: no dobra napisze dalej bo mi nie wychodzi
4 gru 18:06
Mati_gg9225535:
3sin2x − 1 = 5sin2x − 5
4 = 2sin2x
sin2x = 2
sinx = √2 v sinx = −√2
i czy to nie jest sprzeczność?
4 gru 18:07
jadzia: nie sprawdzałam Twoich obliczeń, ale jeśli wszystko dobrze liczyłeś to jest dobrze.
nie, to nie jest sprzeczność. narysuj sobie wykres sinusa i sam zobaczysz, że to jest możliwe
4 gru 18:10
Mati_gg9225535: a sinx nie przyjmuje czasem wartosci z zakresu <−1,1> ?
4 gru 18:14
jadzia: sorry mój błąd
4 gru 18:15
Mati_gg9225535: ale mam do tego zadania odpowiedz podaną wiec nie rozumiem czemu tak sie dzieje ?
4 gru 18:17
jadzia: jak podstawiasz za cos2 z jedynki to tam masz błąd
4 gru 18:19
Mati_gg9225535: o fakt

dziekuje glupi błąd
4 gru 18:23
jadzia: zdarza się
4 gru 18:24
Mati_gg9225535: ciąg dalszy

rozwiąż równanie:
tg
2x = 1
tgx = 1 v tgx=−1
| | π | | π | |
x= |
| + kπ v x = − |
| + kπ , k∊C |
| | 4 | | 4 | |
w odpowiedziach mam tylko pierwsza odpowiedz dlaczego ta druga odpada ?
4 gru 19:16
Mati_gg9225535: moze to bląd w odp ?
4 gru 19:22