sin^2x
Krzysiek: ile jest sin2x gdy x→0−(0+)? Nigdzie nie mogę tego znaleźć... To się da odczytać z wykresu
sin2x?
4 gru 17:54
MQ: 0, bo sin(0)=0
4 gru 17:55
Krzysiek: Mogę to sobie rozbić na sin0*sin0?
4 gru 17:57
Krzysiek: Boże, poddaję się... Nie mam zupełnie pomysłu:
zbadać czy podane proste są asymptotami:
Wiem, że to
przy 0+ ma wyjść +
∞, a przy 0− (−
∞), ale nie wiem jak to obliczyć cholera... jak wstawię za x
0+ otrzymam:
| | sin2x | | sin2(0) | | 0 | |
lim(x→0+) |
| = |
| , a przecież to |
| |
| | x | | 0+) | | 0 | |
4 gru 18:04
MQ: Asymptoty liczy się w ∞
| | sin x | |
sin x = 0, a limx→0 |
| =1, więc 0*1=0 |
| | x | |
4 gru 18:08
Krzysiek: | | sinx | |
dlaczego limx→0 |
| =1? Przecież sin(0)=0 |
| | x | |
4 gru 18:14
MQ: | | sin x | | (sin x)' | | cos x | | 1 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| =1 |
| | x | | x' | | 1 | | 1 | |
4 gru 18:18
Krzysiek: z del hospitala... Dziękuję.
4 gru 18:26
MQ: de l'Hospital'a
4 gru 18:38
Krzysiek: MQ, niektórzy uznają taki sposób liczenia tej granicy za błędny
4 gru 18:39