pochodne
Zuza: | | lnx | |
Potrzebuję obliczyć pierwszą i drugą pochodną funkcji f(x)= |
| |
| | √x | |
pomoże ktoś? bo dziwne rzeczy mi wychodzą, nawet nie potrafię ich tu przepisać
4 gru 17:49
Zuza: | | 1x*x12−lnx*12√x | | x−12−lnx2√x | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| | √x2 | | x | |
| | 1x*2*√x3−(2−lnx)*3√3 | |
f''(x)= |
| |
| | 4*x3 | |
może ktoś to sprawdzić?
4 gru 17:58
MQ: f' dobrze
f'' −− jesli dobrze odczytuję (a ciężko!) −− to źle
4 gru 18:05
Zuza: a możesz tą drugą poprawić?
4 gru 18:05
Zuza: | −1x*2x32−(2−lnx)*3√x | |
| ? |
| 4x3 | |
4 gru 18:09
Zuza: ?
4 gru 18:29
4 gru 18:34