matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
mixek:
Udowodnij, że jeżeli a,b,c tworzą ciąg geometryczny to: a
2
b
2
c
2
(
1
a
3
+
1
b
3
+
1
c
3
)=a
3
+b
3
+c
3
Byłbym wdzięczny za pomoc.
4 gru 17:26
Trivial:
podstaw: b = aq, c = aq
2
.
4 gru 17:28