matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x y z
tomek:
3
dane są liczby x=
√
5
−2
12
y=
+1
√
5
−1
z=3
√
5
+2 trzeba to obliczyć i która najmniejsza a która największa
4 gru 17:19
pigor:
... np. tak :
3
3(
√
5
+2)
x=
=
=
3
√
5
+6
;
√
5
−2
5−4
12
12(
√
5
+1)
y=
+1=
+1=
3
√
5
+3
;
√
5
−1
5−1
z=
3
√
5
+2
, to stąd widać, że
z< y< x
. ...
4 gru 17:33