matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to rozwiązać?
Nicola:
Jedna z przyprostąkotnych trójkąta jest o 6 dłuzsza od drugiej. Tangens kąta ostrego jest równy 3/5. Wyznacz pole i obwód tego trójkąta.
4 gru 17:13
Aga1.:
a=x, b=x+6
3
x
tgα=
i tgα=
5
x+6
3
x
=
5
x+6
c
2
=a
2
+b
2
a*b
P=
2
Ob.=a+b+c licz.
4 gru 17:23