Prawdopodobieństwo
Martyna: Oblicz P(A'uB'),jeśli P (A\B)=1/4, P(B\A)=1/3 a AuB jest zdarzeniem pewnym.
Mógłby ktoś mnie chociaż nakierować jakoś bo kompletnie nie rozumiem
4 gru 17:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
P(A\B) = P(A) − P(A∩B) = 1/4
P(B\A) = P(B) − P(A∩B) = 1/3
P(AuB) = 1
P(AuB) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = P(A\B) + P(B\A) + P(A∩B)
P(AuB) − P(A\B) − P(B\A) = 1 − P((A∩B)')
korzystasz z dobrze Ci znanych praw De Morgana:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1060.html
P(AuB) − P(A\B) − P(B\A) = 1 − P(A'uB')
4 gru 17:07
Martyna: Dziękuje za pomoc : )
4 gru 17:09