matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
Angelika:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=23&t=38278&start=15
Czy potrafi ktoś rozwiązać nierówność z tego zadania ? bardzo prosze o pomoc
4 gru 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
n!
n*(n−1)*(n−2)
=
≤ n
(n−3)!*3!
6
n[(n−1)(n−2) − 6] ≤ 0 n(n
2
− 3n + 2 − 6) ≤ 0 n*(n
2
− 3n − 4) ≤ 0 Δ, n
1
, n
2
4 gru 16:41
Angelika:
Dzięki CI bardzo !
4 gru 16:42