Rozwiąż wyrażenie algebr
wtw: 3|x−4|=6
3|x+1|=|2x+2|
4 gru 16:34
Ajtek:
3|x−4|=6 /;3
|x−4|=2
x−4=2 lub x−4=−2
Rozwiąż dalej.
4 gru 16:37
wtw: 3|x+1|=|2x+2|
4 gru 16:38
Ajtek:
3|x+1|−|2x+2|=0
I teraz to należy rozpatrzeć przedziałami.
1o x∊(−∞;−1)
3(−x−1)−(−2x−2)=0
2o x∊<−1;∞)
3(x+1)−(2x+2)=0
4 gru 16:41
wtw: x3−6x=4
4 gru 16:47
pigor: ... np. tak :
x3−6x= 4 ⇔ x
3−6x−4= 0 ⇔ x
3−4x−2x−4= 0 ⇔ x(x
2−4)−2(x+2)= 0 ⇔
⇔ x(x−2)(x+2)−2(x+2)= 0 ⇔ (x+2) (x
2−2x−2)= 0 ⇔ (x+2) (x
2−2x+1−3)= 0 ⇔
⇔ (x+2) [(x−1)
2−3]= 0 ⇔
x=−2 lub (x−1)
2=
√32 ⇒ |x−1|=
√3 ⇔
⇔ x−1=−
√3 lub x−1=
√3 ⇔
x=1−√3 lub
x=1+√3 , więc
x∊{−2,1−√3,1+√3} − szukane rozwiązanie danego równania . ...
4 gru 16:57
Aga1.: 3Ix+1I=I2x+2I
Rozwiążę inaczej
3Ix+1I−I2x+2I=0
3Ix+1I−2Ix+1I=0
Ix−1I=0
x−1=0
Odp. x=1.
4 gru 17:00
Aga1.: Oczywiście powinno być
Ix+1I=0, a nie Ix−1I=0
x=−1.
4 gru 17:11