'''
Lanca: | | 1 | |
(POCHODNE)Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)=x− |
| |
| | x | |
Proszę o pomoc
4 gru 16:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale w czym masz problem

pochodnej z f(x) nie potrafisz policzyć czy co
4 gru 16:29
Lanca: | | 1 | |
no pochodna to f'(x)=1− |
| tak? |
| | x2 | |
A przedziały monotonicznosci? Tego za bardzo nie wiem.
4 gru 16:30
4 gru 16:30
Lanca : Mam problem z policzeniem pierwiastków
4 gru 16:39
4 gru 16:49
Mila: f '(x) >0 dla każdego x∊D
f(x) jest rosnąca dla x∊(−
∞;0)∪(0;
∞)
Mówimy, że jest rosnąca przedziałami.
4 gru 16:50
Lanca: W odpowiedzi jest, że rośnie dla R
7 gru 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
nie może rosnąć dla R ... bo Df = R\{0} ... ponieważ dla x=0 masz 0 − |
|  czyli |
| | 0 | |
coś czego nie ma
7 gru 11:02
7 gru 11:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
w x=0 jest asymptota pionowa
7 gru 11:03