Oprocentowanie kredytu
Megan: Oprocentowanie kredytu wynosiło 20% i zmalało o 6%. Ile wynosi oprocentowanie kredytu po
obniżce?
Wydaje się proste, ale chcę się upewnić jak to zrobić
4 gru 16:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
taka jest dokładnie (literka w literke) treść zadania
4 gru 16:28
Megan: Tak.. Dokładnie takie.
4 gru 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmalazło o 6% czyli z 20% spadło do //20%*6% = 1.2% /// do (20−1.2)% = 18.8%
4 gru 17:03
Megan: Aha, dziękuję za pomoc
4 gru 17:05
Aga1.: 0,2−0,06*0,2=0,2−0,012=0,188=18,8%
4 gru 17:05
pigor: .... np. tak : było
20%, to po obniżce o 6% :
94%*20%= 9,4*2%=
18,8% − szukane nowe oprocentowanie (jak widać spadło o 1,2 punkty
procentowe . ...
4 gru 17:10