Wek
czar: Dany jest rownoleglobok ABCD. Wykaz ze wektor AC→+ BD→ jest rownolegly do wektora AD i dwa razy
dluzszy.
Z gory dzieki
4 gru 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
AC = AD + DC
BD = BA + AD
czyli
AC + BD = 2*AD + BA + DC ... a przecież DC = −BA
czyli:
AC + BD = 2*AD
c.n.w.
4 gru 16:26
pigor: ... , np. tak : niech
O − punkt przecięcia się przekątnych równoległoboku
ABCD , to z własności przekątnych i działań na wektorach
AC→+BD→=2AO
→+2OD
→= 2(AO
→+OD
→)=
2AD→ c.n.w. ...
4 gru 16:30
czar: Ok dzieki. A potrafilby ktos troche wytlumaczyc o wektorach? Chodzi o tego typu zadania itd.
4 gru 16:40