ustal
Gal: Ustal, które z liczb 3,7,13,19 są dzielnikami liczby 512−212
4 gru 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
a12−b12 = (a6 − b6)(a6+a6) = (a3−b3)(a3+b3)( (a2)3+(b2)3) =
= (a−b)(a2+ab+b2)*(a+b)(a2−ab+b2)*(a2+b2)( (a2)2 − a2b2 + (b2)2)
a=5
b=2
podstaw i sprawdzaj co Ci wyjdzie
na bank będzie 3 i 7
4 gru 16:19
Eta:
Wszystkie
4 gru 16:22
Gal: a jakoś inaczej to można zrobic

eta
4 gru 16:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... bierzesz kalkulator do łapki i liczysz

jedyne z czego korzystałem to ze wzorów skróconego mnożenia ... i na bank to zadanie jest
właśnie przy tym temacie
4 gru 16:30
Gal: jest przy funkcji wykładniczej
4 gru 16:32