...
Gral: Mam problem z policzeniem pochodnej funkcji f(x)=x2(1−x)2
Proszę o pomoc
4 gru 16:07
ICSP: = (x − x2)2
f' = 2(x − x2)*(1 − 2x) chyba tak
4 gru 16:09
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
Skąd się wzięło x−x
2?
4 gru 16:10
ICSP: a
2*b
2 = (ab)
2
4 gru 16:11
Ajtek:
Faktycznie

.
4 gru 16:11
Gral: a to sprytne było

masz jeszcze pare takich tricków?
4 gru 16:18
Ajtek:
Wróć do gimnazjum, tam tego wiele
4 gru 16:19
ICSP: nie
4 gru 16:20
Mila: aLbo pochodna iloczynu:
2x(1−x)2+x2*2(1−x)*(−1)=wyłączam ((1−x)
=(1−x)[2x(1−x)−2x2)]=(1−x)(2x−2x2−2x2)=(1−x)(2x−4x2)
4 gru 16:20
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
4 gru 16:24
Gral: Dzięki
4 gru 16:26
Mila: WItaj, Ajtek i ICSP.
4 gru 16:28
ICSP: Witam
Wszystkich
4 gru 16:29