równania drugiego rzędu sprowadzane do równań pierwszego rzędu ;)
lipi91: Mam problem z czymś takim :
ty"=y'(lny'−lnt)
4 gru 16:06
lipi91: ?
4 gru 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno jest tam ln (y')
4 gru 16:21
lipi91: Sprawdzałam, właśnie tak jest... Też mnie to zdziwiło
4 gru 16:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie rozwiążesz tego
4 gru 16:26
lipi91: Ćwicze do kolokwium w czw

.. I taki przykład znalazłam w książce Gewert, Skoczylas... To daje
sobie z tym spokój
4 gru 16:33
Krzysiek: y''=u't+u
u't+u=ulnu
ln(lnu−1)=lnt+C
lnu−1=C
1 t
lnu=C
1 t+1
u=e
C1 t+1
y'=te
C1 t+1
y=∫te
C1 t+1 dt
4 gru 16:43
J:): Nie za bardzo rozumiem..
4 gru 16:57
lipi91: yyyy

? Pogubiłam się trochę..
4 gru 16:58
Krzysiek: 3 linijka to jest podstawienie do równania
a dalej je rozwiazuje
4 gru 17:01
lipi91: Trzecia linijka.. skąd ten logarytm?
4 gru 17:04
Krzysiek: w przykładzie masz:
| | y' | |
po podstawieniu ln |
| =lnu |
| | t | |
4 gru 17:08
lipi91: A no tak.. Własności logarytmów..

Dobra.. dalej rozumiem.
4 gru 17:11