rownanie
sopel: Rozwiąż równanie:
| | x | |
√(0,25)5− |
| = 2√x+1 − 4 |
| | 4 | |
doszedłem do momentu:
| | x | |
−5 + |
| = √x + 1 − 4 ale nie wiem czy dobrze. Wynik to x=24 |
| | 4 | |
| | x | |
5− |
| to jest cała potęga liczby 0,25 dla formalności |
| | 4 | |
4 gru 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x | |
to |
| jest w potędze  |
| | 4 | |
4 gru 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
0.25 = 2−2
czyli mamy 2(5− x/4)*(−2)/2 = 2x/4 − 5
więc jest dobrze
teraz samo równanie późniejsze
x−4 = 4√x+1 (zał. x≥4)
x2 − 8x + 16 = 16x + 16
x2 − 24x = 0
x(x−24) = 0
czyli x=0 lub x=24
sprzeczne lub x=24
4 gru 16:10
sopel: Dlaczego x ≥ 4?
4 gru 16:13