talia kart- schemat bernoulliego
micz: Z talii 52 kart wybieramy 1 kartę i odkładamy ją na bok, a następnie z pozostałych wybieramy
jeszcze jedną. Po wylosowaniu dwóch kart zwracamy je do talii i talię tasujemy. czynnosci te
powtarzamy 10 razy. Obliczyć p−stwo,ze w 7 losowaniach druga z wylosowanych kart będzie
pikiem.
4 gru 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest szansa że w pierwszym losowaniu druga karta to pik?
| | 13 | | 12 | | 39 | | 13 | | 13*(39+12) | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | | 52*51 | |
a jaka jest szansa że coś takiego przydarzy się siedem razy?
| | 13*(39+12) | |
(P(A))7 = ( |
| )7 |
| | 52*51 | |
4 gru 15:04