matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
sopel:
Rozwiąż równanie:
1
* 5
x+3/x−1
= 25
x+1/x−1
25
więc ja rozpisałem to do postaci: 5
−2
* 5
x+3/x−1
= (5
2
)
x+1/x−1
czyli
x+3
2x+2
−2 +
=
x−1
x−1
z tego wyszło mi że x=1 a odpowiedz jest, że równanie jest sprzeczne. Gdzie popełniłem błąd ? Proszę o pomoc
4 gru 14:40
Piotr:
D: x∊R\{1}
4 gru 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ co masz w mianowniku
czy może zachodzić x−1 = 0
4 gru 14:45
sopel:
OMG
4 gru 14:46