Określ dla jakich x spełniona jest równość
.kori: Witajcie. Mam problem z jednym zadaniem które kiedyś robiłem no ale z głowy wyleciało...
1. Określ dla jakich x spełniona jest równość : |−2x+5|=2x−5
Zbiór rozwiązań podaj w postaci przedziału.
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
4 gru 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
jezeli (−2x+5) > 0 czyli x<2.5 to |−2x+5| = −2x+5
wtedy −2x+5 = 2x−5 ⇔ 10 = 4x ⇔ x = 2.5
sprzeczne
jezeli (−2x+5) = 0 tczyli x=2.5 to |−2x+5| = |0| = 0
wtedy 0=0
jeżeli (−2x+5) < 0 czyli x>2.5 to |−2x+5| = −(−2x+5) = 2x−5
wtedy 2x−5 = 2x−5 ⇔ 0=0
jaki z tego wniosek
4 gru 14:36
.kori: Brak rozwiązań?
4 gru 14:39
Piotr:
żle.
wystarczy przeczytac ze zrozumieniem co napisal Artur i masz rozwiazanie.
4 gru 14:42
.kori: Chodzi tutaj o to,żeby rozpatrzyć dla różnych przypadków tak?
Z pierwszego ( −2x+5>0) wynika,że x = 2.5 i x<2.5 więc jest sprzeczność.
Potem, jeżeli x jest 2.5 to wartość bezwzględna z 0 jest 0.
Jeżeli x > 2.5 to wart bezwzględna z |−2x+5| = 2x−5
a jeżeli 0 = 0 to będzie nieskończenie wiele rozwiązań?
Zawsze taki typ zadania rozpatrujemy dla trzech przypadków ? ( >,<,= ) ?
Dziękuje za pomoc Panowie.
4 gru 14:54
Piotr:
1 przypadek 0 rozwiazan
2 przypadek rozwiazaniem jest caly przedzial (czyli x = 2,5)
3 przypadek rozwiazaniem jest rowniez caly przedzial (czyli x>2,5 )
4 gru 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
przeważnie warunek = 'wrzuca się' do któregoś z powyższych (standardowo do >0)
4 gru 15:00
.kori: Drodzy forumowicze,moglibyście jeszcze sprawdzić poprawność tego rozwiązania?
1.|2√3−x| = x−2√3
2√3−x > 0 , to x<2√3
|2√3−x| = 2√3−x
2√3−x = x−2√3
4√3 = 2x
x = 2√3 SPRZECZNE
2. 2√3−x=0
x = 2√3
3.2√3−x < 0
x > 2√3 , to |2√3−x| = x−2√3
x−2√3 = x−2√3
x > 2√3
Odpowiedź : xε (−∞; 2√3) i 2√3
4 gru 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli x∊(−
∞; 2
√3 >
4 gru 15:47