oszacuj calke
shadow: oszacuj calke ( korzystajac z tw. o wartosci sredniej), nie do konca wiem jak sie za to zabrac,
twierdzenie przeczytalem, ale niewiele mi dalo:
| | 1 | |
∫ |
| na przedziale od (0,2π) |
| | 1+0,5cosx | |
Pokaze ktos jak liczyc cos takiego?
4 gru 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a możesz przypomnieć tw. o wartości średniej
4 gru 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy to nie jest przypadkiem funkcja parzysta względem prostej x=π
4 gru 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... nieparzysta oczywiście
4 gru 14:25
shadow: | | 1 | |
jezeli funkcja jest ciagla w [a,b] to istnieje punkt ξ∊[a,b] taki ze f(ξ)= |
| ∫f(x)dx na |
| | b−a | |
przedziale (a,b)
4 gru 14:27
shadow: tego nie widze akurat
4 gru 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie ... ona jest parzysta

sprawdź f(x) = f(−x)
4 gru 14:31
shadow: no tak ^^ funkcja parzysta, ale skad wiadomo ze wzgledem π?
4 gru 14:33
shadow: wtedy by wystarczylo liczyc od (0,π) i wymnozyc razy dwa. Tylko to mi nie pokazuje jak policzyc
wartosc srednia
4 gru 14:36
shadow: hm?
4 gru 14:41