4 gru 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
bani nie dostaniesz (cokolwiek ma to oznaczać

a co Ci da że dam Ci rozwiązanie jak analogicznego zadania na sprawdzianie nie zrobisz?
4 gru 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
i o które zadanie chodzi
4 gru 14:16
aaa: uwierz ze dostane...ja nie ogarniam trygonometri, a moja nauczycielka daje nam te same
zadania...
4 gru 14:17
aaa: wszystkie 3
4 gru 14:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
| sin2x | | 1 | | 1 | |
| = sin2x * |
| = sin2x * |
| = |
| tg2x | | tg2x | | | |
| | cos2x | |
= sin2x |
| = cos2x = cos2x+sin2x − sin2x = 1−sin2x |
| | sin2x | |
4 gru 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
z treści zadania:
tgx = 2sinx
czyli:
czyli:
| | 1 | |
2cosx = 1 ⇔ cosx = |
| ⇔ x = 60o |
| | 2 | |
jako, że jest to trójkąt prostokątny to drugi kąt wynosi 30
o
4 gru 14:20
Patryk: z książki nowej ery
4 gru 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
to znaczy, że masz (patrz rysunek)
z tw. pitagorasa
x
2 + (2x)
2 = 10
2
wyznaczasz 'x' =
√20 = 2
√5
obw
Δ = 2
√5 + 4
√5 + 10 = 10 + 6
√5
4 gru 14:22
aaa: dziękuję z całego serca
4 gru 14:25