Doświadczeniem losowym jest rzut kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieńst
Olka: Doświadczeniem losowym jest rzut kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia
nieparzystej liczby oczek
4 gru 13:16
aniabb: 1/2
4 gru 13:17
Olka: a jak to się oblicza ?
4 gru 13:19
aniabb: nieparzystych jest tyle samo co parzystych więc szanse są równe .. po 1/2
4 gru 13:20
Olka: No dobra,ale jak mam to zapisać ?

To jest zadania otwarte i muszę to jakoś udowodnić,a że z
matmy zbytnio kumata nie jestem,to nie wiem

.
4 gru 13:23
Patronus: tylko po co tutaj ta moneta?
Może jest przyczepiona do kostki scianą z jednym oczkiem i utrudnia wypadniecie 1?
4 gru 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak
opisujesz moc Ω
moc zdarzenia A
i liczysz P(A)
4 gru 13:24
aniabb: moneta może do innych podpunktów
4 gru 13:26
Olka: Do tego
4 gru 13:28
Olka: Ale to zadanie za 2 pkt ,to nie będę się spianać
4 gru 13:28
Olka: tzn spinać
4 gru 13:29
aniabb:
Ω=72
A=36
P(A)=1/2
4 gru 13:29
Olka: dzięki

4 gru 13:31