joł
gołgoł: nierównosc :
(3−π)x < −1
i czy cos jeszcze da się zrobic ?
4 gru 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
da
ładniej to wygląda i od razu widać, że x jest mniejszy od liczby dodatniej
4 gru 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjjj
cholera
oczywiście, jest źle nierówność
(3−π)x < −1
i albo
albo
−(3−π)x > 1
(π−3)x > 1
4 gru 13:19
gołgoł: ok, dzięki
4 gru 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
podzieliłes przez liczbe ujemna i nie zmieniles znaku nierówności −−− nieładnie ojjj nieładnie
4 gru 13:19
gołgoł: mam jeszcze małe pytanie :
muszę wyznaczyc liczbę a ,żeby rozwiązaniem był zbiór R
4x−1 ≤ ax+1
4x−ax ≤2
x(4−a) ≤ 2
i co dalej ?
4 gru 13:26
aniabb: a=4
4 gru 13:28
gołgoł: ok, txs
4 gru 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwsze ... zatrzymujesz się na etapie:
x(4−a) ≤ 2
i zauważasz ... że dla a=4 masz 0≤2 czyli jest spełnione dla 'dowolnego' x
następnie zakladasz, że a≠4 i dopiero wtedy dzielisz
masz ostatnio linijkę i piszesz, że sprzeczne z zalożeniami zadania
czyli jedynie a=4
4 gru 13:30
gołgoł: ok
4 gru 13:48