calka
ohayou: ∫x2√a2−x2, prosze o pomoc w obliczeniu tej calki oznaczonej na przedziale (0,a)
4 gru 13:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
policz sobie 'na boku' całke nieoznaczoną np. przez części
4 gru 13:06
ohayou: tylko jak wybiore przez czesci to f(x)=x2 f'(x)=2x g'(x)=√a2−x2 g'(x)=∫√a2−x2 co tez
nie jest potem jakos latwiej zrobic
4 gru 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale ta całke także robisz przez części

nie jest ona taka trudna
4 gru 13:23
4 gru 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aniu ... no co ? nie taka zła
4 gru 13:26
aniabb: nio mówię ze śliczne falbanki

chyba chwilami jestem kobietą
4 gru 13:31
ohayou: czyli
∫x
2√a2−x2=x
2*∫
√a2−x2−2∫x*
√a2−x2
| | 1 | | x2 | |
∫√a2−x2=a2∫ |
| −∫ |
| |
| | √a2−x2 | | √a2−x2 | |
| | x2 | |
∫√a2−x2=x*√a2−x2+∫ |
| |
| | √a2−x2 | |
dodaje stronami i dostane calke ∫
√a2−x2 podstawie do wzoru glownego, a druga czesc mozna
policzyc przez podstawienie?

mam racje? czy jest jakas krotsza metoda?
4 gru 13:36
ohayou: ?
4 gru 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
drugą część znaczy co ∫ |
| dx tak naprawdę ... łatwiej przez standardowe |
| | √a2−x2 | |
podstawienie
4 gru 14:12