matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...wyznacz wzór ogólny ciągu
Karolina:
Pomocy
. Nie umiem
W ciągu arytmetycznym a3=5 i a8=15. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
4 gru 13:01
camus:
a
8
−a
3
= 5r = 15−5=10 stąd r = 2 5−2r = 1 = a
1
a
n
=a
1
+(n−1)r = 1+(n−1)2 = 2n−1
4 gru 13:07