matematykaszkolna.pl
proszę o pomoc asia: Pomocy ... Czy ktoś pomoże mi zrobić i przy okazji wytłumaczyć to zadanie? Patrzyłam w necie i wydaje się być proste,ale nie potrafię tego rozkminić...:( Ze zbioru cyfr {3,4,5,6,7} losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo,że w ten sposób ułożymy liczbę większą od 50.
4 gru 12:38
konrad: 12
4 gru 12:42
konrad: pierwsza cyfra to 5, pozostałe dowolne z 4 pozostałych czyli 4 możliwości to samo dla 6 i 7 czyli 3*4=12
4 gru 12:43
konrad: aa, to miało być prawdopodobieństwo .... czyli |A|=12 |Ω|=5*4=20 P(A)=....
4 gru 12:44
camus: Najpierw należy policzyć moc Ω, czyli ilość możliwych dwucyfrowych liczb z tego zbioru cyfr. Zatem pierwszą liczbę mogę "wybrać" na 5 sposobów, a ponieważ jej już potem nie "zwracam", drugą liczbę mogę wziąć na 4 sposoby. Ostatecznie daje to nam 4*5=20 liczb. Teraz szukam moc zdarzenia losowego A takiego, że wylosowana liczba jest większa od 50. Zatem logicznym jest, aby liczba dziesiątek tejże liczby była większa bądź równa 5. Zatem pierwszą liczbę wybieram z podzbioru {5,6,7}, czyli na 3 sposoby. Drugą mogę znowu wybrać dowolnie, czyli na 4 sposoby (nie zwracam cyfr, a jedną już zabrałem). Ostatecznie mam 3*4=12 liczb, które są większe od 50 i zostały wybrane w żądany sposób. P(A) = mA = 1220 = 35 − szukane prawdopodobienstwo. Żywię nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe.
4 gru 12:47