W trójkącie o bokach 4, 5, 6,
ja nie wiem: W trójkącie o bokach 4, 5, 6 wyznaczyć promień okręgu wpisanego i długość odcinka dwusiecznej
poprowadzonej do najdłuższego boku.
a=4, b=5, c=6
α, β, γ odpowiednio
| | 2P | |
promień okręgu wpisanego można obliczyć ze wzoru |
| na a pole np 12absinα |
| | a+b+c | |
a α z czego?
chyba mam jakieś zaćmienie bo nie wiem jak dalej? może ktoś ma inny pomysł
no i do drugiej części przydałaby się jakaś podpowiedź
4 gru 12:16
think: sinα wyznaczysz z jedynki trygonometrycznej, tylko najpierw musisz policzyć cosα z
tw.cosinusów.
4 gru 12:42
Ajtek:
Pole możesz policzyć ze wzoru Herona:
| | a+b+c | |
P=√p(p−a)(p−b)(p−c), gdzie p= |
| |
| | 2 | |
4 gru 13:03
ja nie wiem: heheh no tak
a jeśli chodzi o dwusieczną?
4 gru 13:26
ja nie wiem: macie jakiś pomysł jak policzyć dwusieczną?
4 gru 18:51