Oblicz granice funkcji x-1
wrong: jaka metodę wykorzystać?
4 gru 11:46
camus: x2−1 = (x−1)(x+1) = −(1−x)(x+1)
1−x√1−x = √1−x
zatem mamy lim −√1−x (x+1) = 0
4 gru 11:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
i koniec

dobrze
4 gru 11:52
wrong: | | x2−1 | | x2−1 | | √1+x | |
Lim x→1 |
| = Lim x→1 |
| * |
| = Lim x→1 |
| | √1−x | | √1−x | | √1+x | |
| | x2−1 * √1 + x | | (x−1)(x+1)√1+x | |
|
| = Lim x→1 |
| = Lim x→1 |
| | (√1 − x)2 | | 1 − x | |
| | −(1−x)(x+1)√1+x | |
|
| = Lim x→1 −(x+1)√1+x |
| | 1 − x | |
Czy moje wypociny to totalne bzdury? Ewentualnie gdzie popełniłem błąd?
Pozdro
4 gru 13:07
camus: To co napisałeś to prawda, tylko po co to. Niepotrzebnie tak się męczysz.
4 gru 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest mały błąd:
(
√1−x)
2 = |1−x|
po drugie
√1−x *
√1+x =
√(1−x2) ... nie ten wzór skróconego mnożenia
4 gru 13:13
camus: z tego co pamiętam
√x2=|x|
(√x)2=x
tak właściwie to √a*√b=√a*b, ale racja jest tam błąd
√1−x*√1+x = √(1−x)2 nie zauważyłem przedtem
4 gru 13:17
camus: stop, mózg mi się wylaczył
4 gru 13:18
camus: √1−x*√1+x= √(1−x)(1+x)=√1−x2
4 gru 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
4 gru 13:20
wrong: √1−x * √1−x = (√1−x)2
A tak jest poprawnie? Taki zapis pozwolił by mi na rozwiązanie tego zadania z wynikiem "0"
4 gru 13:49
camus: Zrób tak ja tam nabazgrałem. I nie, taki zapis nie jest poprawny.
4 gru 13:58