jak rozwiązać te równania wielomianowe?
mariola: (x+3)4+(x+5)4=16
oraz
(x−1)5+(x+3)5=242(x+1)
4 gru 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
(x+3)
4+(x+5)
4=16
niech t=x+3 ... wtedy t+2 = x+5
t
4 + (t+2)
4 = 16
t
4 + t
4 + 8t
3 + 24t
2 + 32t + 16 = 16
t*(t
3 + 4t
2 + 12t + 16) = 0
t*[(t+2)(t
2+2t+8)] = 0
t=x+3 =0
t=x+3 =−2
stad x =

analogicznie drugi przyklad
4 gru 12:00
think: cóż jeśli chodzi o ten pierwszy przykład, to
16 = 24
więc poniekąd zgaduję, ale interesowałoby mnie aby jeden z nawiasów się zerował a w drugim aby
otrzymać +/−2
zatem dla x = −3
04 + (−3 + 5)4 = 16
16 = 16 ok
dla x = −5
(−5 + 3)4 + (−5 + 5)4 = 16
16 = 16
aby sprawdzić czy nie ma więcej pierwiastków można wymnożyć te nawiasy i dokonać redukcji
wyrazów podobnych a następnie podzielić przez (x + 3)(x + 5) otrzymasz równanie kwadratowe,
policzysz Δ, która określi czy istnieje więcej pierwiastków.
4 gru 12:01