Ciągi rozwiąz
Luk: Piłka odbijając się od ziemi opiega za każdym razem wysokość wynosząca 3/4 poprzedniej a za
czwartym razem wysokość 54 cm. Na jaka wysokość odbiła się piłka za pierwszym razem?
4 gru 11:16
Luk:
4 gru 11:24
camus: Do tego zadania, możemy wykorzystać ciąg geometryczny.
q=34 − iloraz
a4 = 54 − wysokość piłki po czwartym odbiciu
an = a1*qn−1
czyli a4 = ...
po czym dostajemy a1, czyli wysokość piłki po pierwszym odbiciu.
4 gru 11:26
aniabb:
a2 * 3/4 * 3/4 * 3/4 = 54
a2 = 54*64/27 = 128 cm
4 gru 11:28
aniabb: u mnie a
1 była wysokość z jakiej spadła ... ale poza oznaczeniami wszystko jest tak samo
4 gru 11:29