Ciągi rozwiąz
Luk: Trzy liczby których suma jest równa 42 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy
5 od drugiej 2 a do trzeciej dodamy 7 to otrzymane liczby utworzą w podanej kolejności ciąg
geometryczny. Znajdź te liczby.
4 gru 11:06
krystek: x,yz ⇒c arytm
x−5, y−2, z+7⇒c geom i teraz stosuj warunki zadania
4 gru 11:09
aniabb:
x+y+z=42
2y=x+z bo arytm
(y−2)2=(x−5)(z+7) bo geom
zatem
3y=42
y=14
x+z=28
144=(x−5)(28−x+7)=(x−5)(35−x)
x2 − 40x + 319 = 0
x=11 lub x=29
z=17 lub z=−1
szukane liczby to 11,14,17 lub 29,14,−1
4 gru 11:22